Lajšta‎ > ‎

Novice

Martinasto martinov november

objavljeno: 12. nov. 2016 06:08 avtor: Ivan Veliscek

Mesec november je tudi mesec, ko goduje Sveti Martin. Na ta dan naj bi se mošt spremenil v vino. Prav zato je Lajšta.si pripravila posebno akcijo v mesecu žlahtne kapljice.

Prav VSEM, ki boste v mesecu novembru oddali povpraševanje, bo Lajšta.si podarila KODO za 5% popust pri nakupu grabljic za nabiranje gozdnega jagodičevja.

To pa še ni vse!

Vse MARTINE in MARTINI pozor!

Vsi Martini in Martine, ki boste v novembru oddali povpraševanje po katerem od izdelkov Lajšta,
boste v tem mesecu izdelke lahko kupili kar 10% ceneje!

Preveri ponudbo na spodnjih povezavah!


Zadeva je preprosta! Oddaj povpraševanje po izdelku, ki se ti zdi zanimiv
in
1. Če ti je ime Martina ali Martin pričakuj 10% popust na želene izdelke
2. Če ti je ime kako drugače, boš prav tako prejel kodo za 5% popust na grabljice


Če pa poznaš kakšnega MARTINA ali MARTINO,
všečkaj ali deli objavo, da za akcijo izve še ona/on.

 

Naj bo letošnji november Martinasto Martinov!

Čin čin
Ivan

Lesena gajbica ali leseni zaboj?

objavljeno: 24. okt. 2016 15:08 avtor: Ivan Veliscek   [ posodobljeno 24. okt. 2016 15:14 ]

Izdelovanje lesene gajbice ali zaboja je nekaj, kar je skoraj vsak dan na mojem dnevnem redu. Postopek je enostaven! Sestavlja ga več različnih korakov, kot so grobi razrez lesa, oblanje (ali hoblanje), brušenje robov lesenih deščic in in lepljenje ter zbijanje letvic v končni izdelek. Vendar, gajbica ali zaboj? Katera izmed teh dveh besed najbolje opiše moj leseni izdelek?

Glede na to, da se kot proizvajalec lesenih izdelkov lahko sam odločim, kako bom svoje izdelke poimenoval, se mi zdi prav, da ob tem razložim še svoj pogled na to problematiko.
Lesene gajbice Lajšta

Ko slišim izraz lesena gajbica, imam nekje v ozadju prizvok manjvrednosti oziroma slabše kvalitete, kar pa mogoče ne drži oziroma velja samo zame. Morda bi poimenovanje takšnega lesenega izdelka lahko bilo odvisno od kraja prebivališča oziroma samih priučenih navad kupca. Samemu pri sebi se mi je vedno zdelo bolj pravilno zaboj poimenovati zaboj, ne glede na to ali gre pri tem za leseni ali za plastični zaboj.

Gajbica bi po mojem torej označevala le tisto vrsto lesenega zaboja, pri kateri so letvice tako tanke, da jo stvar, ki jo gajbica vsebuje, mnogokrat razširi – s tem pa skrajša njeno življenjsko dobo oziroma uporabnost. Navadno torej takšnim zabojem rečem torej gajba,  gajbica oziroma zaboj za enkratno uporabo.

Ker se mi zdijo vsa tri poimenovanja zelo zanimiva sem sklenil, da se malce bolj poglobim v sam pomen teh treh besed v SSKJ-ju.

Gajba – e ž (ȃ) zaboj iz lesenih letev, navadno za sadje ali zelenjavo: zbijati gajbe; krompir so zložili v gajbe / kupil je gajbo grozdja.

Prvo iskanje je ponudilo 5 razlag besede, katera se večinoma uporablja za označevanje embalaže za sadje ali zelenjavo. Med razlagami pa so bile tudi naslednje, vsaj meni zelo zanimive. Gajbice mi niti ni bilo treba iskati, za letvarico pa še nikoli nisem slišal.

Gajbica – e ž (ȃ) manjšalnica od gajba: naložiti gajbice na tovornjak; gajbica za sadje.

Letvarica – e ž (ẹ̑) knjiž. zaboj iz lesenih letev, navadno za sadje ali zelenjavo; gajba: izdelovati letvarice.

Nato sem pobrskal še za besedo zaboj:

Zaboj – ôja m (ȍ ó) posoda kockaste, kvadraste oblike, navadno iz lesa, za shranjevanje, embaliranje: izdelovati zaboje; odpreti zaboj; zbiti zaboj iz desk; zabiti pokrov na zaboj; zlagati knjige v zaboj; kovinski zaboj; zaboj s strelivom; zaboj za drva, premog, sadje / zaboj piva // vsebina zaboja: stresli so cel zaboj krompirja.

Zabójček  in zabôjček – čka m (ọ̑; ȏ) manjšalnica od zaboj: delati zabojčke; lesen zabojček; zabojček za orodje; zabojček s sadikami / kupiti zabojček cigar.

Ker se je tu odprlo več kot 100 razlag in načinov uporabe tega gesla, bom izpisal samo tiste najbolj zanimive. Pa začnimo ;)

Zabojárna – e ž (ȃ) obrat za izdelovanje zabojev: delati v zabojarni; žaga in zabojarna.

Kíšta – e ž (ȋ) nižje pog. zaboj: tovornjak je bil poln kišt.

Plató – ja m (ọ̑. trg. plitev zaboj, navadno za sadje ali zelenjavo: platoje z jagodami so naložili na tovorni avtomobil

Začenjal sem razumeti, da lahko zabojčku rečeš ne samo gajbica, pač pa tudi kako drugače.

Čisto za konec, preden sem se spet odpravil v delavnico, pa sem pobrskal še po FRAN-u. Gre za skupek 31 slovarjev ki ponujajo vpogled v več kot 500.000 gesel, med njimi tudi narečnih.

Samo za zanimivost … Ko boš naslednjič v križanki iskal/a geslo za »lesen zaboj za moko v mlinu« s šestimi črkami, vpiši VINKLA. To je po bovško!

Kako pa ti rečeš gajbi? Za konec pa te seveda vabim tudi k ogledu mojih lesenih gajbic v ponudbi zabojarne Lajšta.

Pa lep dan še naprej,

Ivan

Leseni izdelki kot darilo - zakaj pa ne?

objavljeno: 22. apr. 2016 04:29 avtor: Ivan Veliscek

Kdaj pa kdaj se tudi sam znajdem v zagati kaj podariti ob določenem prazniku ali jubileju. Imam pa to srečo, da sem kar spreten z obdelovanjem lesa, leseni izdelki ki jih izdelujem pa so navdušili že veliko število kupcev – in njihovih obdarovancev. Zdelo se mi je smiselno, da zato tudi vam olajšam delo pri izbiri darila.

Lesena karjola kot darilo za mladoporočenca

Dekorativne lesene samokolnice

Lesena dekorativna samokolnica je narejena iz smrekovega lesa in je sestavljena iz lesenega kolesa, dveh držal in korita. Prvo sem izdelal za mojo ženo, ki je bila nad njo seveda navdušena. Večina kupcev, ki jo je kupila, jo je uporabila za dekoracijo svojega dvorišča, zelenice, domačega vrta ali celo za dekoracijo poslovnega prostora.

Seveda jo lahko podarite tudi za kakšno okroglo obletnico, predstavlja pa tudi zanimivo darilo za mladoporočenca, ki sta tik pred vselitvijo v svojo novo hišo. V bloku bi namreč samokolnica bolj kot ne natrpala (ponavadi) zelo majhen balkon (razen seveda atrija :) )

Unikatno leseno stojalo za buteljke – za ljubitelje vina

Leseno stojalo za buteljko

Leseno stojalo za buteljke je izdelano iz hrastovega lesa. Popolnoma vsako izmed stojal je ročno umerjeno za največkrat uporabljeno vinsko buteljko s 750 ml žlahtne kapljice.

Če ste pridelovalec vina in iščete novo poslovno darilo za vaše cenjene poslovne partnerje, stojalo lahko uporabite v prednovoletnem času kot poslovno darilo ali pa ga uporabite v namene izpostavljene promocije pri sodelovanju na kakšnem zelo obiskanem vinskem sejmu, katerih ni malo.

Če pa iščete primerno darilo za vašega prijatelja ali prijateljico, ki je vinski navdušenec ali dober poznavalec vin, bo leseno stojalo avtomatsko poskrbelo, da bo nagnjena vinska buteljka vedno imela zamašek navlažen, kar je bistvenega pomena pri »staranju« arhivskih vin. V hrastovo stojalo vstavljena buteljka lahko na stojalu preživi še leta in tako krasi vinsko vitrino ali domačo klet pri tem pa ni bojazni, da bi se vino v njej zaradi napačne lege pokvarilo, zaradi težišča pa bo ostala nagnjena, a mirna hkrati.

Lesen zabojček kot naravna embalaža vašega darila (lahko tudi v barvah)

Masivni leseni zaboji

Lesen zabojček je (tako kot samokolnica) izdelan iz smrekovega lesa. Sestavljen iz zlepljenih smrekovih letvic ter ojačan z jeklenimi žebljički predstavlja trdno in stabilno a hkrati lepo in naravno embalažo.

Ne glede na to, da ga lahko uporabite za več različnih namenov (kot zaboj za shranjevanje domačih pridelkov in igrač ali kot inovativno popestritev vašega poslovnega prostora ali trgovine) ga vedno več mojih kupcev uporablja kot embalažo, kjer svoje mesto dobijo domače marmelade, domače žganje, buteljke vina in celo suhomesnati izdelki, da zeliščnih čajev in mešanic sploh ne omenjam.

Vaši doma pripravljeni (ali kupljeni) izdelki bodo v naravni leseni embalaži delovali zelo prijetno in celotnemu darilu dodali vrednost.

Konec koncev lahko obdarovanec po prejetem darilu zabojček še vedno uporablja naprej, tako kot sam želi. Na ta način že ob nakupu zavestno poskrbite za to, da je darilna embalaža lahko tudi po obdarovanju še vedno uporabna in ne konča v domačem košu za smeti.


Če ste torej v dilemi katero darilo bo pravo za vašo priložnost me lahko pokličete na 041 422 833 ali pošljete elektronsko pošto na ivan.veliscek@gmail.com. Poskrbel bom, da bo vaše darilo iz lesa nekaj posebnega in unikatnega.


Leseni zaboji za shranjevanje

objavljeno: 30. mar. 2016 00:09 avtor: Ivan Veliscek   [ posodobljeno 22. apr. 2016 04:18 ]

Spodaj je naštetih le nekaj primerov za kaj vse lahko uporabiš lesen zaboj Lajšta. Zaboji za shranjevanje oziroma organiziranje niso nekaj novega, vanje pa lahko spravimo veliko stvari, na primer sadje, zelenjavo, nekateri pa ga uporabljajo celo za shranjevanje igrač.

Zaboj za shranjevanje sadja

Imaš shrambo? V kleti ali stanovanju oziroma v hiši? Lesen zaboj lahko uporabiš za prenašanje in shranjevanje sadja. Vsak zaboj Lajšta je sestavljen iz smrekovih letvic in je okrepljen z žeblji in lepilom. Največjega lahko uporabiš kot zaboj za shranjevanje jabolk, hrušk, tiste manjše lesene zabojčke pa za shranjevanje marelic, sliv, kakijev. Lažje prenašanje in shranjevanje bo poplačalo tvoj trud, ki si ga vložil v gnojenje, obrezovanje in skrb za sadno drevje.


Zaboj za shranjevanje zelenjave

Si že okopal svoj vrt? Jaz sem ga že! Ker imam rad doma pridelane vrtnine, sem tudi letos (že med prvimi prijetnimi spomladanskimi sončnimi žarki) poskrbel, da je vrt pripravljen na nov posevek. Letos bom med drugim posadil tudi krompir, to pa zato, ker ga obožujem.

Največji masiven lesen zaboj sem pred leti zasnoval z namenom nadomestitve plastičnega zaboja za shranjevanje – in odrezal se je odlično! Zaboj za shranjevanje krompirja je odlična ideja zate, če krompir rad pridelujš doma. In če ga že, poskrbi za to, da te bo pospravljen v naravni embalaži čakal v temnem in zračnem prostoru čez celo leto. Vsekakor bo prenašanje krompirja v zabojčku veliko lažje kot v 25kg žaklju.Zaboj za igrače – za shranjevanje in igranje!

Nekateri moji kupci so sami izrazili željo, da bodo lesene zabojčke uporabili za pospravljanje igrač. Ideja se mi je zdela zanimiva in z veseljem sem zabojčke tudi pobarval v želene barve. No, moja vnukinja je recimo mini zabojček pobarvala sama in ga „popestrila“ s kužkom! Kar tako, za hec!

Zabojček za shranjevanje kot igračka

Lep pozdrav do naslednjič,

Ivan

Lep pozdrav po dolgem času

objavljeno: 18. feb. 2016 07:53 avtor: Ivan Veliscek   [ posodobljeno 25. feb. 2016 05:50 ]

Pogled nazaj ...... za nove načrte naprej!

Ko sem se 7 let nazaj (spomnim se, da je bilo v začetku leta 2009) odločil, da bom začel izdelovati izdelke iz lesa, sem vedel, da uspeh ne bo prišel sam od sebe. Ampak, da se bo toliko stvari zgodilo ... to si pa res nisem mislil!

Z izdelovanjem lesenih zabojev nisem prenehal, prav tako ne z ostalimi lesenimi izdelki, kot so mreže za sušenje zelišč, okrasnimi samokolnicami in drugimi inovativnimi lesenimi izdelki. Žal, se je medtem slovenska zakonodaja spremenila in sem moral svojo dodatno ponudbo domačih zeliščnih čajev Beštja, ki so ravno tako kazali zametke uspehov, umakniti iz svojega nabora domačih izdelkov.

Je zato ponudba mojih izdelkov kaj manjša? Ravno nasprotno!


Slocally.com, Herbal Rooms, Travelstarter in doživljajski turizem

Zgodba se nadaljuje čeprav v drugačnih okvirjih. Hči Vesna je medtem s svojim podjetjem Slocally.com v prenovljenih sobah v prvem nadstropju družinske hiše v Plavah odprla Zeliščne sobe (oziroma Herbal Rooms, kot se jim reče v angleščini), kjer skozi domače doživetje lahko preizkusite, povonjate in okušate (prejšnja) zelišča Beštja v nekoliko drugačni obliki. Od tu se lahko odpravite na nova doživetja na Vipavsko, v Goriška Brda ali navzgor po Soški dolini, saj so zanimive turistične destinacije praktično na dlani. Pri tem je svojo idejo uspešno preizkusila tudi s kampanjo na platformi Kickstarter

Prestrukturiranje? Lahko bi temu tako rekli, vendar vem, da je hčerkina odločitev zato še toliko boljša in pomembna za promocijo lokalnih izdelkov in novih doživetij z lokalci!


 Hvala vam za zaupanje! Moji leseni izdelki so upravičili vaša pričakovanja!

Prav tako pa bi se vam rad zahvalil za vaše zanimanje za moje izdelke. V šestih letih delovanja sem od vas prejel več kot 550 povpraševanj za izdelke, izmed katerih so daleč najbolj priljubljeni masivni leseni zaboji.

371 povpraševanj za masivne lesene zaboje,

109 povpraševanj za grabljice za nabiranje gozdnega jagodičevja,

50 povpraševanj za lesene karjole ali dekorativne lesene samokolnice,

22 povpraševanj za lesena stojala za buteljke.

8 povpraševanj za lesene pladnje za pribor.

Verjamem, da bo v prihodnje skupno sodelovanje še boljše in uspešnejše. Prav zato pripravljam svojo predstavitev tudi na Facebooku. V kratkem!


Lep dan še naprej!

Ivan


Karjola na Kupujmodomace.si

objavljeno: 21. sep. 2012 01:01 avtor: Ivan Veliscek   [ posodobil 29. feb. 2016 23:36 Matej Velišček ]

Verjamem, da nobena industrijsko pridelana hrana ali izdelek ne moreta nadomestiti okusa ali žara, ki ga ima delo človeških rok. Prav zato sem tudi sam podprl projekt Kupujmo domače in jim podaril leseno samokolnico (karjolo, po domače), ki je narejena iz smrekovega lesa in predstavlja zanimivo dekoracijo okolice hiše ali zelenice.

Za ogled samokolnice kliknite tukaj!
 
Bi jo radi imeli?
Sodelujte v nagradni igri in na Facebook strani Kupujmo domače VŠEČKATE in DELITE objavo naprej na svojem zidu (nagradno igro bodo začeli v nekaj dneh).Prilagam še povezavo do Facebook strani Kupujmo domače: http://www.facebook.com/pages/Kupujmo-doma%C4%8De/244694048909548
 
Poskusite, mogoče bo samokolnica prav vaša ;)
 
Lep pozdrav,
Ivan

Prednosti lesenih zabojčkov v primerjavi s plastičnimi

objavljeno: 13. okt. 2011 05:06 avtor: Ivan Veliscek

Lep pozdrav.

Masivni leseni zaboji Lajšta
Gotovo se vsi sprašujete v čem je glavna razlika med lesenimi in plastičnimi zabojčki?
Plastični zaboji so cenejši, povsod jih lahko dobiš, če pa se uniči.... ah, bom že novega vzel. Leseni so dražji, hitreje se umažejo, ne upognejo se, nikoli niso prave dimenzije. Tako je! 

Leseni zabojčki narejeni iz smrekovega lesa so izjemno trpežni, močni in vzdržljivi, predvsem pa naravni. 
Shranjevanje sadja in zelenjave v plastičnih zabojčkih res ni zdravju škodljivo, vendar pomislite na to, da je plastika okrog nas prisotna nekaj desetletij, les oziroma gozd pa nekaj milijonov let.
Letvice, ki so med seboj pritrjene z lepilom, dodatno pa ojačane z žebljički skrbijo za varnost pri prenašanju obteženih zabojev, ki poleg tega da so naravni izgledajo tudi bolj lični.

Težko je spremeniti nakupovalne navade, vendar te lahko spremenimo le tako, da se najprej naučimo shranjevati v naravno embalažo.
Ko bomo osvojili ta korak, se bomo tudi v trgovino odpravili s pleteno košaro namesto s plastično vrečko.

Svet bomo spremenili le tako, da začnemo spremembe uvajati pri vsakdanjih opravilih.

Pozdrav do naslednjič,
Ivan

Marčevska prevetritev ponudbe

objavljeno: 2. mar. 2011 00:49 avtor: Ivan Veliscek   [ posodobljeno 13. okt. 2011 23:25 ]

Lepo pozdravljeni!

Resda se nisem oglasil že od začetka decembra, vendar sem vam v tem času pripravil kar nekaj novosti.
Glavna novost na spletni strani Lajšta je ta, da so od sedaj naprej na voljo tudi darilni boni, in sicer v dveh različicah.
Darilni bon Lajšta je mogoče naročiti kot vrednostni darilni bon v vrednosti 20, 40 ali 60 €, lahko pa naročite tudi darilni bon za posamezni izdelek (npr. za samokolnico, grabljice za borovnice ipd.). 
Darilni bon Lajšta prejmete po pošti, njegovo naročilo pa lahko oddate preko kratkega spletnega vprašalnika. Vnovčite ga lahko kadarkoli želite, lahko preko telefona, elektronske ali navadne pošte. Vkolikor izdelkov ne bo mogoče odposlati ali pripeljati takoj, vas bom o tem obvestil preko elektronske pošte ali telefona.

Preverite ponudbo darilnih bonov in si jih do 30. marca 2011 naročite po 15% nižji ceni!

Mrzlo vreme se bo skupaj z burjo poleglo, upam da čimprej. Bliža se tudi pust, za njim pa velika noč. Glede na lanskoletno izredno dobro akcijo MINI zabojčkov, bom letos 10% popust razširil še na ostale zaboje. Tako je! Ob nakupu kateregakoli zaboja, ne glede na količino zabojev, boste deležni 10% popusta. Akcija velja do 30. aprila 2011.

Lep pozdrav iz dodobra prevetrene Primorske!
Ivan

Letos jih nasmejte!

objavljeno: 1. dec. 2010 12:02 avtor: Ivan Veliscek   [ posodobljeno 2. mar. 2011 02:05 ]

Presenetite svoje prijatelje in jim poleg buteljke dobrega vina podarite še nekaj izvirnega!

 

Vstopili smo v praznični mesec december in prav je, da že zdaj, če seveda še nismo, razmislimo o tem, s čim bomo obdarovali naše prijatelje, sodelavce, poslovne partnerje in seveda svoje sorodnike. Slovenci smo narod, ki, sodeč po raziskavah in tudi članku dr. Janeza Bogataja v novembrski izdaji Mojih financ, najraje podarja vinske buteljke. Seveda, saj smo vinorodna dežela s številnimi hrami, zidanicami in svetovno znanimi kletmi. Resda je dobra kapljica vselej primerna za obdarovanje, a zakaj ne bi bili letos malce drugačni, navihani ali, če hočete, hudomušni?

Predstavljam vam leseno vinsko stojalo, ki s pomočjo ravnovesja drži 750 ml buteljko 20 do 30 centimetrov nad spodnjo ravno podlago. Lahko si jo privoščite in vanjo postavite steklenico vašega najboljšega prijatelja ali vinarja. Seveda pa jo lahko kupite tudi za darilo. Mogoče jo nekomu podarite tik za tem, ko bo nekdo pred vami čestital in vročil nič kaj presenetljivo buteljko, čeprav drago. Gostitelja in družbo v kateri ste, boste nasmejali s svojim izvirnim darilom.


Popolnoma vsako leseno stojalo za buteljko je ročno izdelano iz slovenskega hrasta in je umerjeno za vinsko buteljko s prostornino 750 ml. Stojalo je dobavljivo v naravnem tonu, lahko je lakirano, lahko pa tudi starano.  Stojala so si med seboj različna saj vsako zase predstavlja unikatni izdelek. Vse kar potrebujete je le ravna podlaga in (še zaprta) 750 ml buteljka 

dobrega vina.
Ekskluzivna cena za paket treh (3) lesenih stojal za buteljko znaša kar 20 % manj 


in to ne glede na to ali naročite naravna, lakirana ali starana stojala. Izpolnite kratek 


vprašalnik za ponudbo!


 


Postanite zvezda na zabavi in s svojo izvirnostjo očarajte tudi druge!

 

Želim vam lepe praznike in brezskrbno decembrsko vzdušje!

 

    Ivan VeliščekButeljke na fotografiji so izdelek pridnih rok kmetije Belica iz Goriških Brd. Več o njih na www.belica.net in na www.marica.si.

Masivni leseni zaboji - izkoristite 10 % popust v septembru in oktobru!

objavljeno: 15. sep. 2010 17:31 avtor: Ivan Veliscek   [ posodobljeno 1. dec. 2010 12:25 ]

Celotna Goriška Brda so že na nogah in traktorji z napolnjenimi prikolicami pridno tovorijo grozdje v klet. Trgatev se je že začela. Od češenj je ostal le še blag spomin. Jesen je praktično že tu.

To je tudi čas, ko svojo klet ali shrambo pripravimo na zimo. Večino orodja lahko že pospravimo, z že dozorelim sadjem in zelenjavo pa si lahko naredimo super ozimnico, katera nam bo še kako prav prišla pozimi. Marelice, breskve in slive so se skupaj s paradižniki, jajčevci in bučkami že skoraj poslovile, grozdje se že bohoti, kakiji in jabolka nas še čakajo, prav tako tudi krompir. Kako pa vse te stvari spravimo tako, da bo shramba, čeravno polna, še vedno izgledala urejena?

Preprost odgovor na to so masivni leseni zaboji. Izdelani iz smrekovih letvic, ki so med seboj pritrjene z žeblji in lepilom za les, predstavljajo čvrsto, obstojno in naravno embalažo. So ročno izdelani in izjemno trpežni. Lahko jih uporabljate na več načinov. Primerni so tako za prenašanje kot tudi za spravilo pridelkov, kot so npr. zelenjava, sadje kot tudi za pospravljanje manjšega orodja ali npr. praznih kozarčkov za vlaganje oziroma steklenic. Brez skrbi jih lahko postavite tudi enega vrh drugega.

Manjše zabojčke lahko uporabite tudi za dekoriranje domače mize, saj lahko vanje postavimo sadje, pecivo ali drugačne vrste dekoracijo za posebne priložnosti.

Samo v mesecu SEPTEMBRU in OKTOBRU lahko izkoristite priložnost in ob naročilu vsaj 5 enakih ali različnih zabojčkov prejmete kar 10% popust na izdelke!

Povpraševanje za masivne lesene zaboje lahko oddate takoj in si tako že sedaj zagotovite 10 % nižjo ceno.

Lep jesenski pozdrav
Ivan1-10 of 14

Comments