Lajšta‎ > ‎Novice‎ > ‎

Lesena gajbica ali leseni zaboj?

objavljeno: 24. okt. 2016 15:08 avtor: Ivan Veliscek   [ posodobljeno 24. okt. 2016 15:14 ]

Izdelovanje lesene gajbice ali zaboja je nekaj, kar je skoraj vsak dan na mojem dnevnem redu. Postopek je enostaven! Sestavlja ga več različnih korakov, kot so grobi razrez lesa, oblanje (ali hoblanje), brušenje robov lesenih deščic in in lepljenje ter zbijanje letvic v končni izdelek. Vendar, gajbica ali zaboj? Katera izmed teh dveh besed najbolje opiše moj leseni izdelek?

Glede na to, da se kot proizvajalec lesenih izdelkov lahko sam odločim, kako bom svoje izdelke poimenoval, se mi zdi prav, da ob tem razložim še svoj pogled na to problematiko.
Lesene gajbice Lajšta

Ko slišim izraz lesena gajbica, imam nekje v ozadju prizvok manjvrednosti oziroma slabše kvalitete, kar pa mogoče ne drži oziroma velja samo zame. Morda bi poimenovanje takšnega lesenega izdelka lahko bilo odvisno od kraja prebivališča oziroma samih priučenih navad kupca. Samemu pri sebi se mi je vedno zdelo bolj pravilno zaboj poimenovati zaboj, ne glede na to ali gre pri tem za leseni ali za plastični zaboj.

Gajbica bi po mojem torej označevala le tisto vrsto lesenega zaboja, pri kateri so letvice tako tanke, da jo stvar, ki jo gajbica vsebuje, mnogokrat razširi – s tem pa skrajša njeno življenjsko dobo oziroma uporabnost. Navadno torej takšnim zabojem rečem torej gajba,  gajbica oziroma zaboj za enkratno uporabo.

Ker se mi zdijo vsa tri poimenovanja zelo zanimiva sem sklenil, da se malce bolj poglobim v sam pomen teh treh besed v SSKJ-ju.

Gajba – e ž (ȃ) zaboj iz lesenih letev, navadno za sadje ali zelenjavo: zbijati gajbe; krompir so zložili v gajbe / kupil je gajbo grozdja.

Prvo iskanje je ponudilo 5 razlag besede, katera se večinoma uporablja za označevanje embalaže za sadje ali zelenjavo. Med razlagami pa so bile tudi naslednje, vsaj meni zelo zanimive. Gajbice mi niti ni bilo treba iskati, za letvarico pa še nikoli nisem slišal.

Gajbica – e ž (ȃ) manjšalnica od gajba: naložiti gajbice na tovornjak; gajbica za sadje.

Letvarica – e ž (ẹ̑) knjiž. zaboj iz lesenih letev, navadno za sadje ali zelenjavo; gajba: izdelovati letvarice.

Nato sem pobrskal še za besedo zaboj:

Zaboj – ôja m (ȍ ó) posoda kockaste, kvadraste oblike, navadno iz lesa, za shranjevanje, embaliranje: izdelovati zaboje; odpreti zaboj; zbiti zaboj iz desk; zabiti pokrov na zaboj; zlagati knjige v zaboj; kovinski zaboj; zaboj s strelivom; zaboj za drva, premog, sadje / zaboj piva // vsebina zaboja: stresli so cel zaboj krompirja.

Zabójček  in zabôjček – čka m (ọ̑; ȏ) manjšalnica od zaboj: delati zabojčke; lesen zabojček; zabojček za orodje; zabojček s sadikami / kupiti zabojček cigar.

Ker se je tu odprlo več kot 100 razlag in načinov uporabe tega gesla, bom izpisal samo tiste najbolj zanimive. Pa začnimo ;)

Zabojárna – e ž (ȃ) obrat za izdelovanje zabojev: delati v zabojarni; žaga in zabojarna.

Kíšta – e ž (ȋ) nižje pog. zaboj: tovornjak je bil poln kišt.

Plató – ja m (ọ̑. trg. plitev zaboj, navadno za sadje ali zelenjavo: platoje z jagodami so naložili na tovorni avtomobil

Začenjal sem razumeti, da lahko zabojčku rečeš ne samo gajbica, pač pa tudi kako drugače.

Čisto za konec, preden sem se spet odpravil v delavnico, pa sem pobrskal še po FRAN-u. Gre za skupek 31 slovarjev ki ponujajo vpogled v več kot 500.000 gesel, med njimi tudi narečnih.

Samo za zanimivost … Ko boš naslednjič v križanki iskal/a geslo za »lesen zaboj za moko v mlinu« s šestimi črkami, vpiši VINKLA. To je po bovško!

Kako pa ti rečeš gajbi? Za konec pa te seveda vabim tudi k ogledu mojih lesenih gajbic v ponudbi zabojarne Lajšta.

Pa lep dan še naprej,

Ivan

Comments